Wetenschappelijke publicaties op de elektronische snelweg

De aërodynamica van de gemotoriseerde koets

Frédérique Harmsze
(over de metafoor, navigatie onderaan)

-----

Electronic publishing

Er is sprake van electronic publishing als het openbaar maken - de letterlijke publikatie - van het document of de informatie, geschiedt in digitale vorm. Het maakt niet uit of de auteur het artikel met de hand heeft geschreven en de lezer het onmiddelijk uitspijkert op een kleitablet. Zodra een artikel openbaar is gemaakt via een lading enen en nullen, is het elektronisch gepubliceerd.

Als een document op papier wordt gepubliceerd, wil dat natuurlijk nog niet zeggen dat de computer geen enkele rol speelt bij de publikatie. De onderzoeksresultaten zijn vaak al verwerkt en opgeslagen in de computer. Het manuscript (of eigenlijk dus compuscript) wordt geschreven op de tekstverwerker, ingeleverd bij de uitgever via e-mail, doorgestuurd naar de referees over het Internet en verder verwerkt op de computer. Zelfs de drukkerij staat tegenwoordig vol met elektronica. Tot slot worden de bibliografische gegevens ingevoerd in een elektronische database.

Elektronisch publiceren kan enerzijds off-line, via een drager als een cd-rom, cd-i of diskette. Anderzijds kan het on-line, waarbij de publicaties op het Net beschikbaar gesteld worden. Ik concentreer me op electronic publishing via het Internet.---- inhoudsopgave Naar de inhoudsopgave van dit artikel
Back to the Communication in Physics Project home page home.

Additions, corrections and comments concerning these pages are always welcome.. Please send them to: harmsze@phys.uva.nl. Contact webmaster@phys.uva.nl if you have problems with the server.
Last modifications on: 3-5 1996