Wetenschappelijke publicaties op de elektronische snelweg

Wel en wee op het WWW

Frédérique Harmsze (navigatie onderaan)

--------

Hypertext

De eerste die het woord `hypertext' gebruikte was Ted Nelson in 1965. Hij bedoelde daarmee een verzameling teksten en plaatjes die op een complexe manier met elkaar verbonden zijn. Conklin definieert hypertext als een synoniem van niet-lineaire tekst. Dit betekent dat een tekst voorzien van een inhoudsopgave met paginanummers en van een noten- en referentiesapparaat een hypertext avant la lettre genoemd kan worden.

De "echte" hypertext, zoals die hoogtij viert op het World Wide Web, is een elektronische en vooral erg handzame variant hiervan. Door middel van tevoren aangebrachte hyperlinks kunnen delen van een document worden verbonden met andere delen van datzelfde, of van een ander, document.

De termen hypertext en hypermedia worden vaak door elkaar gebruikt. Hypermedia is multimedia hypertext en benadrukt daarmee de aanwezigheid van niet-tekstuele informatie. Die informatie kan bijvoorbeeld gepresenteerd zijn in een figuur, maar ook in bewegende beelden en geluid. Die laatste presentatievormen zijn natuurlijk het spannendst, omdat ze niet op papier gedrukt kunnen worden.

In de praktijk wordt zo'n hyperlink, die als zodanig herkenbaar is gemaakt door middel van een afwijkende typografie, geactiveerd door er met de muis van de computer op te klikken. In een hypertext systeem hoeft men letterlijk nog maar één vinger te bewegen om door de informatie in het hele systeem te wandelen.

Met hypertext kunnen terzijdes, zoals de bekende eind- en voetnoten, op een elegante manier worden weggewerkt en tegelijkertijd juist zeer toegankelijk gemaakt. Ook is het mogelijk om lezers langs verschillende routes het document te laten doorlopen. Andere elektronische documenten, waarnaar verwezen wordt zijn met een druk op de knop op het scherm te toveren. De lezer kan het oorspronkelijke artikel laten voor wat het is, en zich via de juiste hyperlinks een weg klikken naar en door het onderwerp wat hem meer interesseert.

Bescheiden gejubel is niet misplaatst bij het bespreken van dit onderwerp. Het moge echter wel duidelijk zijn dat deze flexibiliteit tevens het grootste risico in zich draagt: de onvoorzichtige klikker is binnen de kortste keren de weg kwijt in dit labyrint, gevormd door het uit hypertext geweven Web.

---- inhoudsopgave Naar de inhoudsopgave van dit artikel
Back to the Communication in Physics Project home page home.

Additions, corrections and comments concerning these pages are always welcome. Please send them to: harmsze@phys.uva.nl. Contact webmaster@phys.uva.nl if you have problems with the server.
Last modifications on: 25-4 1996