Over wetenschappelijke publicaties op de elektronische snelweg

Wel en wee op het WWW

Frédérique Harmsze (navigatie onderaan)

-----

Het elektronische paradijs

Als bèta-bewoner van onze faculteit die soms op een feestje moeite heeft om de professionele belevingswereld te integreren in de borrelpraat, kan ik nu mijn hart ophalen. De meest onverwachte mensen zijn te boeien met een gesprek over het Internet en het World Wide Web. Je kunt tegenwoordig ook geen krant meer openslaan of je struikelt over een opruiend verhaal over de elektronische snelweg en de bijbehorende heibel.

Sommige lieden zijn van mening dat het Internet een poel des verderfs is, een elektronisch Sodom en Gomorra. De eventuele morele vraagstukken leveren stof voor verhitte debatten. Volgens echte fans daarentegen, beland je bij het inloggen automatisch in het Walhalla. Over smaak valt niet te twisten en over verwachtingen omtrent de vorm en inhoud van het Walhalla ook niet.

In mijn ogen echter, heeft de information superhighway een geweldig potentieel, maar is de situatie op dit moment verre van paradijselijk als het gaat om het vinden van specifieke, bruikbare informatie. The world at my finger tips is niet per se de wereld die ik daar ook wil hebben.

Op het Internet en het World Wide Web is serieuze, zakelijke en wetenschappelijk verantwoorde informatie niet bepaald dik gezaaid. Men kan twee dingen doen. Of men vermaakt zich kostelijk met `netsurfen': sightseeing in cyberspace, een tijdverdrijf waarmee liefhebbers uren van de straat gehouden kunnen worden. Of men probeert toch iets nuttigs te vinden, door zich een pad te klieven door een cyberspace vol elektronische babbelboxen, gekke filmpjes, recensies van Star Trek afleveringen en vooral home pages vol losse opmerkingen en hobbies van alle nerds ter wereld. En dan heb ik het nog niet eens over de porno-archieven, die overigens inmiddels verdwijnen van de academische servers.

Een global graffity board for trivial pursuit noemt de psycholoog en Internet missionaris Stevan Harnad het Net in de huidige chaotische toestand. Zo lijkt de elektronische snelweg inderdaad slechts geschikt als modieus borrel-onderwerp. Een glanzend gekleurde, maar fragiele en vooral vreselijk lege zeepbel, die met hype en al tot ongekende hoogten stijgt.

Ik zie het echter niet zo somber in. De al wat oudere diensten op het Internet, zoals e-mail, kan in ieder geval ik inmiddels niet meer missen. De toepassingen waarover de hype het meest euforisch is, zoals de hypermedia op het WWW, zijn eigenlijk zo gloednieuw dat de navelstreng naar de ontwerper nog nauwelijks of niet is doorgesneden. De boreling ziet er wel mooi en gebruikersvriendelijk uit, maar weet nog niet waartoe hij op aarde is, laat staan dat hij al bergen kan verzetten. Hij heeft al genoeg te stellen met de onvermijdelijke kinderziekten.En toch kan zelfs nu een gewaarschuwd mens nuttige informatie opdiepen uit het Web.

We dienen daarom wat afstand nemen van het zogenaamde paradijs en - met een meer seculiere blik - het Net beschouwen als een nieuw medium, met potentieel interessante toepassingen. En een van de toepassingen waarin ik geïnteresseerd ben is "elektronische" wetenschappelijke communicatie.

----

volgende De publikatierevolutie

inhoudsopgave Naar de inhoudsopgave van dit artikel
Back to the Communication in Physics Project home page home.

Additions, corrections and comments concerning these pages are always welcome.. Please send them to: harmsze@phys.uva.nl. Contact webmaster@phys.uva.nl if you have problems with the server.
Last modifications on: 3-5 1996